Budapest150

Budapest150

Magyarország egy nagyon rossz hely

2018. április 03. - Bp150

Van egy hely, ahol nagyon rossz élni. Van egy hely, amelynek az életszínvonalát, lehetőségeit Nyugat-Európában lesajnálják. Egy hely, amelynek egy rossz vicc az adórendszere. Ez a hely Magyarország.

Statisztikai adatok, mutatók is alátámasztják ezt:

Ease of doing business: egy mutató, amely 11 figyelembe vett tényező alapján azt mutatja, hogy mennyire egyszerű üzletelni. Az adók számát, az exportálás/importálás nehézségét, az új vállalkozás megnyitásának költségét/idejét, stb. veti össze az egyes országok között. Magyarország 2018-ban a 48. helyen áll, olyan országok előznek meg minket, mint pl. Örményország, Ruanda, Koszovó (a korrektség miatt ehhez hozzátartozik, hogy megelőzzük pl. Belgiumot, Izraelt, Luxemburgot a listán). Érdekesség, hogy Grúzia a globális összehasonlításban a kilencedik, míg Macedónia a 11. helyet foglalja el. Látható, hogy Átlagembernek nehéz vállalkozni, a szabályozások inkább akadályozzák, mint segítik tehetségének, kreativitásának kibontakozását.

Tax Freedom Day: az a nap, amelyen egy adott állam polgárai eleget kerestek ahhoz, hogy befizessék az adóikat. Ha pl. az összes adó Átlagembernek 50%, akkor pontosan az adott év közepén van a Tax Freedom Day. Magyarország siralmasan áll ebben az összevetésben (50 százalék feletti aránnyal, tehát Átlagember egy adott év több, mint felét adói befizetésére dolgozza le), globálisan rendszerint az öt-tíz legjobban megadóztatott ország között vagyunk. Ha már egyszer ennyit kell adózni, kapunk cserében bármit az államtól, csakúgy, mint a legendásan agyonadóztatott skandináv országok? A fenéket! Rosszul működő közigazgatást, egészségügyet és oktatást kapunk.

Fizetések: Átlagfizetések tekintetében csak kettő országot verünk az Európai Unióban: Romániát és Bulgáriát. A korábban lesajnált Szlovákia, Balti-országok mind előttünk járnak, és a trend nem látszik megfordulni.

Összességében nyugodt szívvel sajnos nem tudom ajánlani ezt az országot senkinek sem ☹

A bejegyzés trackback címe:

https://budapest150.blog.hu/api/trackback/id/tr1213798528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása